
Question Response
Is this Webinar not approved for a AHIMA CEU?/ Will we be able to 
obtain an AAPC CEU certificate for this presentation? Will CEU 
approved for AHIMA or AAPC?

This program is approved for 1 CE hours of which 1 hours meet the Category A requirements from NCRA 
If you are not a CTR, please check with your accrediting agency to determine if they accept CE hours from NCRA.

If it is stated as "around", how would you code? If you get a scenario when that happens, submit it to the CAnswer Forum for guidance.  If it is a common occurrence, it might be something they address in future 
instructions.

So, the statement of test was stated to be elevated so only be used 
when a physician state is made and there is not test value given?

Yes, actual test values are more specific & should be used over the Generic statement of elevated range/score not given.

Is note 6 supposed to say code 9? Slide 30 Testis Serum Markers (S) Pathological (post-orchiectomy ).  No Note 6 is not supposed to state code 9. it states a 5.  The definition for code 5 is Post orchiectomy 
serum tumor markers unknown or not done but pre orchiectomy serum tumor markers were normal

So was the answer S3 or SX for path Slide 31 SSDI Manual-S Category Pathological S2
If you have LNS involved, how can it be a in situ tumor? The pT would be pTis due to in situ neoplasia, but the final AJCC/Summary stage would not be In situ due to the clinical lymph node involvement seen on the CT.  
Patient had Orchiectomy & BX, RT testes - GC in situ; Left = 
Seminoma.  Can clinical be staged?

I can not  tell from the information you have given me the timeframe of when the biopsy happened.  If the biopsy was performed prior to the orchiectomy then the information 
from that biopsy could be used for clinical staging.  In general however, there is no biopsy done prior to surgery for these cases.  Were there biomarkers done AFP,HcG, 
LDH? Were there any scans done?  I don't have enough  information.

Patient had orchiectomy, pathology showed pt1a. Then, 4 months 
later, patient underwent RPLN dissection - ALL Negative. Should the 
staging be pt0 pn0 cm0? Per surgeon, after RPLN dissection, patient 
is now pT0.

The pT would not be pT0.  A pT0 means there was no evidences of  a primary tumor ever, but you did have evidence of a primary tumor it was a pT1a.  Pathological stage 
includes information from clinical staging through surgical resection.  Refer to AJCC 8th Edition Chapter 1 page 11 General Staging Rules Time Frame/Staging window for 
determine pathological stage for further instruction.
Information including clinical staging data and information from surgical resection and examination of the  resected specimens—if surgery is performed before the initiation 
of radiation and/or systemic therapy—from the  date of diagnosis:  
• within 4months after diagnosis  
• to the date of cancer progression if the cancer progresses before the end of the 4-month window; data on the  extent of the cancer is included only before the date of 
observed progression  
• and includes any information obtained about the extent of cancer up through completion of definitive surgery  as part of primary treatment if that surgery occurs later than 
4months after diagnosis and the cancer has not  clearly progressed during the time window  
Note: Patients who receive radiation and/or systemic therapy (neoadjuvant therapy) before surgical resection are  not assigned a pathological category or stage, and instead 
are staged according to post neoadjuvant therapy  criteria. 

NAACCR will have a free webinar on 2023 updates on Jan 11 I put it on my calendar.  Here is the link to register. https://naaccr.zoom.us/webinar/register/WN_-frlMGW0SJ-v5o8l1--Crw
What is SSDI? Site Specific  Data Item 
What is the timing of the POST orchiectomy lab values?  I know we 
take the lowest, but I have seen labs monitored for several weeks to 
months as the values decrease..

I referred the CAnswer Forum for clarification.
https://cancerbulletin.facs.org/forums/forum/site-specific-data-items-grade-2018/134556-testes-ssdi-timing-of-post-therapy-lab-values#post134568

Per the SSDI manual, the note describes which value to take:
Note 3: If the initial post-orchiectomy AFP remains elevated, review subsequent tests and record the
lowest AFP value (normalization or plateau) prior to adjuvant therapy or before the value rises again.

Note 3 is the same for all of these post-orchiectomy lab values and ranges

where is code 5? This question is pertaining to the instructions for SSDI Manual S Category Pathological Note 6: When all the serum tumor markers are normal pre-orchiectomy and they are 
not repeated post-orchiectomy, code 5.

5 = Post orchiectomy serum tumor markers unknown or not done but pre orchiectomy serum tumor markers were normal

Janet, this is usually all we get during clinical time frame.  Never 
usually do a bx.  So are all clinical T's an X when no chest scan, etc. 
done?

Yes, that's usually all we will be able to do with clinical stage for Testes cTX cNX

scenario #1 Pt presented with testicular pain and swelling.  Would the 
physician not have done a Physical so he would Know the node 
status so cN0?

Great question! This is one of those sites when the AJCC manual spells out that a physical exam is not  enough to determine N & M you have to have the scans.  Per 
Chapter 59 AJCC Manual Rule for  Clinical Classification "Radiographic assessment are required for clinical staging. Radiographic assessment of chest, abdomen, and 
pelvis is necessary to determine the N and M status of disease. "

For path staging, if the LND was done BEFORE the adjuvant chemo 
then would it be pN0?

Yes if the LND  was done prior to adjuvant chemo, prior to disease progression, and within the 4 month staging window.
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Why would you not use the In Situ General Rule and code the 
pathologic stage pTis cN0 cM0 in pathologic stage.

There are always the exceptions aren't there. :)  There were clinically positive nodes on Scans which the physicians all felt were positive. Refer to AJCC 8th Edition Chapter 
1 page 26 Tis N1–3 In rare situations, whenever the pathology  fails to reveal invasive cancer and shows Tis  only with nodal involvement, the stage group  may be 
assigned by the managing physician  based on the N category as available for  patient care. The cancer registry should  document Tis with the appropriate N category  and 
no stage group  . 

Can you clarify the staging of the case where the medical oncologist 
stage cN3 and treated based on this where as you document the 
case should be pNX?

The physician is treating the patient and utilize the information for patient care.  We are collecting the data for cancer research and must code according to registry rules.

On the last question, I believe we should use cN0 because in situ, 
Tis, you can automatically use cN0 for path staging if the tumor is in 
situ. This is per chapter one of the AJCC manual

There are always the exceptions aren't there. :)  There were clinically positive nodes on Scans which the physicians all felt were positive. Refer to AJCC 8th Edition Chapter 
1 page 26 Tis N1–3 In rare situations, whenever the pathology  fails to reveal invasive cancer and shows Tis  only with nodal involvement, the stage group  may be assigned 
by the managing physician  based on the N category as available for  patient care. The cancer registry should  document Tis with the appropriate N category  and no stage 
group. 

Please clarify the yp staging again? yp Staging is used after completion of  neoadjuvant therapy followed by surgery.  The example in this webinar the patient did not have neoadjuvant therapy, the patient had 
adjuvant therapy, the patient had  surgery then chemo, so  yp Stage is not applicable.  It's tricky. Refer to page 11 of the AJCC 8th Edition Chapter  1 and review the Time 
frame/staging window for staging post neoadjuvant therapy or post therapy.

The cN3 would be included in the Summary Stage although pNX for 
AJCC right?

Yes. Summary stage  would include the Regional Lymph Node mets and AJCC will be pNX

Thank you so much for confirming we cannot use cN in the path 
stage. There's a presentation on AJCC's website and in case 1 they 
use cN. I emailed the presenter 3 months ago asking for a resource 
to explain this and never received a response. 
https://www.facs.org/quality-programs/cancer-programs/american-
joint-committee-on-cancer/staging-education/physician/

The link you provided was for physician education, they can use the information to treat the patient.  However, we are registrars and the information we use is for  clinical 
research, we don't want to incorrectly categorize a patient because it could either falsely elevate or negatively impact survival stats based on stage.

For the case w/o post therapy staging the LND would still be recorded 
in scope of LN surg & reg LN examined/positive, etc.?

It's coded regardless in Scope of Regional Lymph Node Dissection & Regional Nodes Examined and Positive

Can you explain why you are using the TX instead of blank? I'm going to refer you to this Cancer Forum post Aleisha does a wonderful job of explaining. CAnswer Forum Post  https://cancerbulletin.facs.org/forums/forum/ajcc-tnm-
staging-8th-edition/male-genital-organs-chapters-57-59/testis-chapter-59/128136-ctx-or-ct-blank-do-i-use-info-from-ajcc-curriculum-or-canswer-forum-posts#post128175

Will a person be able to view this webinar later and still receive the 
C.E. for it?

Yes

Why 3 as summary stage if the Para-aortic LND was neg? Prior to adjuvant therapy the patient was felt to have mets to lymph nodes on CT
Often our new CTRs are confused if the chemo are considered 
Multiagent or single agent, any hints on how to determine this

Refer to SEER*Rx Interactive Antineoplastic Drugs Database https://seer.cancer.gov/seertools/seerrx/ You can look up drugs/regimens and it will tell you each drug and 
how it is categorized.

Not really a question but I had a Testes case today. The patient had 
chemo, then progression in which they then had Stem cell transplant! 
I was so confused. I had to google this! I thought the md had made a 
mistake with his notes.

Wow, I had not heard of that either, but the Stem Cell Transplant would not be coded in first course treatment since it happened after progression.

Would be great to have a CTR Hotline to call for real-time abstracting 
questions.

Yes it would!  I am so fortunate to have curated my own CTR Hotline over the years.   have a wonderful team of co-workers and we always bounce questions off each other.  
 I also have a highly skilled CTR friend group  that I have met through the years and reach out to them as well.  I encourage you to join NCRA and your State Association 
and volunteer!  You will meet so many fine CTR's to support you throughout your  career.  I couldn't do what I do without them!!

I shadowed a CTR when I was in my teens so I wanted to see what it 
was all about. THANKS

Spread the word!! This field is always evolving and we need new folks!!  It has been one of the best decisions of my life to become a CTR!


